BLOC DE L'ASSOCIACIÓ CATALANA DE FUTBOL BOTONS

Un lloc per seguir l'actualitat botonera i parlar de la nostra afició.

dimecres, 6 de gener del 2010

El rebot


En el post anterior, es reflexionava sobre el benefici o perjudici que el reglament contempla en algunes jugades. Una de les jugades que considero beneficia al infractor és el rebot. Tot i ser una habilitat del joc provocar un fora de banda o corner rebotant la pilota en un contrari, no ho entenc així quan la pilota en contacte amb un botó aquest surt bruscament desplaçat pel xoc d'un altre. No us sembla que darrere d'aquesta agressiva acció s'amaga una falta encoberta?. No estic dient que es castigui el rebot producte de l'habilitat si no la brusquedat que podria "lesionar" a un botó. Proposo trobar alternatives com:

1. No es pot provocar un fora de banda ni corner a un botó que prèviament a tocat la pilota.
2. Haurà d'haber un màxim de 4 cm entre la pilota i el jugador.

Que ningú s'espanti, nomes son reflexions per debatre.

Salut!

10 comentaris:

  1. Jordi, la primera solució em semblaria millor que la segona per un motiu: el fet de tenir que anar calculant distàncies obstaculitza més el tempo del partit. Em semblaria una bona solució al tema del rebot.

    ResponElimina
  2. Manel, a cop d'ull es veu quan està a més o menys de 4 cm., si cal s'agafa el galça com quan mirem si hi han els quinze per fer un pase, situacions que es donen poques vegades. Un dia podem jugar i provar aquest sistema o l'altre.

    ResponElimina
  3. jajajajajajaj
    Jordi ets un temerari¡¡¡¡¡¡
    Això es un tema de debat al parlament¡¡¡¡¡
    La primera proposta em sembla correcte, però pot generar algun tema...per exemple:

    -no vull rebotar però reboto, i????
    -Si reboto serà fora a favor teu, meu, amb passi sense??? jo no volia rebotar¡¡¡

    Jo proposso el que ja en el seu moment vaig dir, que es que el rebot, nomès sigui una jugada defensiva i mai ofensiva, es a dir, no poder treure benefici atacant del rebot.
    Filosofant, té el seu mérit en certs casos, un rebot en zona defensiva de la mateixa forma que te el seu mérit, el jugar a l'atac i possar dificultats a que et rebotin.
    Apa, mes llenya

    ResponElimina
  4. Ferran, no m'ha semblat necesàri especificar que, evidentment, si provoques el rebot a menys de 4 cm. el torn de tirada correspon al equip contrari en cas que surti la pilota fora del camp de joc.
    La teva proposta no evita el xoc brusc que és el que pretenia evitar.
    Que ningú s'espanti que aquestes reflexions no pretenen canviar res, la intenció és crear debat.

    ResponElimina
  5. Aquest tema del del rebot no m'ha semblat mai excesivament qüestionable des de el moment en que la sacada conseqüent es indirecte, solució molt vàlida ja presa des de l'inici per infravalorar el rebot en un botó de l'equip contrari.

    Es cert, no obstant, que no sembla una jugada massa esportiva, però passa a ser-ho des de el moment que un botó de l'equip contrari es planta devant de la pilota per tal d'obstruir la sortida de la jugada.

    Peró es legítim, com es legítim rebotar-li la pilota si la jugada s'ens ha de complicar, que al cap i a la fí es el que buscaba l'equip contrari.

    No entraré en més debat sobre aquesta qüestió, dient tot i aixó que em sembla molt pobre la participació dels associats en aquests debats. Sembla que només siguem nosaltres quatre a l'Associació.

    No obstant, si el reste d'associats creuen que per ells no hi ha debat en aquests temes perqué ja els hi està bé tal i com están reglamentades, fan molt bé en no dir res.

    El que és fotut és aquell que no s'interessa mai per res i després a les assemblees opina sense plantejar-se massa les seves propostes.

    ResponElimina
  6. Joan, potser la majoría no están avituats al tema Internet o no tenen el temps de passejar-se per aquest i altres blocs.

    Referent a la jugada que ens ocupa el fet que un botó jugui la pilota hauria de considerarse en posició de jugar, la jugada com a tal pot servir per atacar o defendres, obstruir o guanyar posició, és donar aventatge al botó que controla la pilota i aconsegueix tenirla més aprop de 4 cm.
    Però lo millor és jugar algun partit i provar-ho, les paraules mai ens poden donar millors resultats que la pràctica.

    ResponElimina
  7. Fent bó l'ultim comentari d'en Jord(Botofumeiro) he estat provant la proposta feta per ell sobre el rebot de la pilota en un botó contrari per tal de NO provocar-li el fora de banda o córner.

    Com a conseqüència faig 3 observación i una prosta complementària:

    1a observació: En algunes situacions es pot passivar el joc.

    2a observació: L'últim botó hauria d'haver jugat la pilota. Estar-la tocant no es el mateix.

    3a observació: Si prop de la jugada hi ha un altre botó de l'equip contràri, entenc que si se l'hi rebota la pilota, el fora de banda o córner hauria de ser de l'equip d'aquest últim botó.

    Proposta complementària: Si el botó al que se l'hi rebota la pilota está situat dintre de la seva àrea de penalty o de porteria (qüestio important a decidir) s'hauria de fer el llançament corresponent directe o indirecte (un altre qüestió important a decidir) tal i com es fa amb el córner amb motiu d'un xut a gol.

    Certament es complexe i tinc els meus dubtes de si en aquest cas la millora de la qualitat del joc, que es innegable, queda compensada amb la possible posta en aplicació de les observacions i proiposta complementària exposades.

    Salut

    ResponElimina
  8. Joan, tinc curiositat per practicar aquestes situacions que ens expliques per poder contestar-te millor. Podriem organitzar un petit torneig un dissabte al mati de dues o tres hores per als que realment estiguem interessats i provar-ho.
    Demà dimarts vaig a Bigai, en podem parlar.
    Salut!

    ResponElimina
  9. Jordi
    Per tal d'evitar que es pugui lesionar un boto en un rebot, crec que la mesura mes adient es que el jugador que faci rebotar la pilota en un contrari, voluntària o involuntàriament, i aquesta surti fora del terreny de joc (banda o corner) que la pilota sigui per l' equip contrari, Aixa s'evitaria molt rebots innecessaris.

    ResponElimina
  10. Manairons, crec que aquesta mesura no arregla el problema donat que l'equip que comet el rebot continua sent el gran beneficiat ja que desmonta una jugada de perill. Si jo reboto i la pilota és per a tu amb un fora de banda sense passi, per a mi és intrascendent, com el 90% dels fores de banda sense passi.

    Finalment crec que hem de diferenciar el que es un rebot com a jugada defensiva o un rebot com un altra instrument (perdre temps, guerra psicològica, joc brut...) i això, per a mi, és indiferenciable tot i que accepto suggeriments.

    ResponElimina