BLOC DE L'ASSOCIACIÓ CATALANA DE FUTBOL BOTONS

Un lloc per seguir l'actualitat botonera i parlar de la nostra afició.

dilluns, 4 de gener del 2010

Dubte sobre Reglament

Hola a tothom. En primer lloc desitjar-vos un bon any 2010 farcit de salut i molts botons.
La qüestió que us plantejo avui és de Reglament donat que és una situació que m'ha passat dos cops aquest darrer mes, curiosament en una la de possible infractor i en l'altra la de possible beneficiari.

La situació és la següent. Tinc un botó que està tocant la línia neutral per xutar a gol i un altre botó més avançat. Resulta que l'equip contrari em fa falta al botó que està tocant la línia (i per tant serien dos passis). Però seguidament, el botó que està més avançat també és desplaçat sense que s'hagi tocat pilota.

Bé, la pregunta és: s'hauria de poder aplicar llei de l'avantatge en la primera falta per poder pitar la segona? Us he de dir que no ha existit consens en aquesta jugada i que en els dos casos anava a sortir perjudicat, doncs quan em beneficiava no me la van deixar assumint el criteri de picar la primera falta i la resta no importa i, en el segon cas, vaig haver de fer la falta sense desplaçar el segon botó perquè em deien que me la podien picar directa.

Tocornal

14 comentaris:

  1. La resposta es sencilla. En aquest cas el jugador que reb les faltes es qui tria la que més l'interesa per això es diu de l'aventatge. Es el mateix si et fan falta en zona neutral i a la vegada corner directe, triaras posiblement el corner directe. Un altre, falta directe al banderí de corner i corner directe, es més probable que triis el corner directe donat que la falta es dificil de transformar.
    Salutacions

    ResponElimina
  2. No ho tinc tan clar i crec que el Reglament no diu això. La segona falta és conseqüència de la primera i crec que sempre es pita la primera.

    ResponElimina
  3. Aquesta situació ja ha estat comentada en altres ocasions i es fàcil d'aclarir pels següents conceptes:

    Només es pot considerar com una mateixa acció quan es fan dues faltes simultànies, es a dir a l'hora.

    Si primer es fa una falta i després s'en fa un altre, son dues accions diferentes i tot i que son producte d'una mateixa tirada s'ha de sancionar la primera de les faltes comeses.

    En canvi, si com a consequència d'una tirada es tocan dos botons de l'equip contrari a l'hora,s'ha de sancionar la falta mes greu de les comeses simultàneament.

    Exemple: Dos botons d'un equip estan molt junts, un dins la zona de tir a gol i l'altre no. Al fer la tirada l'equip contràri toca els dos botons simultàneament sense haver tocat la pilota abans.
    En aquest cas es sancionará falta directe perqué un dels dos botons empentats a l'hora, està situat dins la zona de tir a gol.

    Amic Ferràn: El teu criteri, tot i que ben intencionat, està mes relacionat amb l'anecdotari del joc que en un esprit de Reglament adequat.
    No vull polémiques perqué crec, en principi, amb la bona intenció de tots, peró una mica més de rigurositat en els criteris del Reglament es convenient.

    ResponElimina
  4. A mi em semblava que el que diu l'Almogàvers era el criteri correcte però la realitat és que molts socis pensen el que diu el Despertaferro. Darrerament, he vist en els partits determinades interpretacions del Reglament que no coincideixen amb el que diu el Reglament i la gent se'l salta a la torera. Dos exemples més:
    -la col·locació del porter quan es tira a gol i la pilota està dins l'àrea petita, SEMPRE s'ha de col·locar per darrera de la pilota.
    -la col·locació dels botons a l'inici del partit o després de cada gol, dins la circumferència del mig del camp no hi poden ser amb l'excepció del que fa la sacada o de qui rep el passi en una sacada amb dos passis.

    ResponElimina
  5. Totalment d'acord amb el que diu Almogàvers, no nomès per el seu critèri personal sino perque el reglament ho diu així clarísimament. La primera falta és la que compte, si deixes seguir el joc anul·les les posteriors en el mateix torn de tirada.

    ResponElimina
  6. Crec que el reglament no diu això a banda, siguem clars, això, si es legisla així comporta que jo puc evitar una posició de xut a gol fent una primera falta en zona neutral o d'atac i de rebot desvirtuar una barraqueta, una bona posició o fins i tot una posició dins de l'area. Com veieu, no es llogic que fent billar pogui fer una falta en el meu camp sortin jo beneficiat. Imagineu un boto situat aprop d'un altre en zona neutral, de "rasqui" el toco i envio l'atacant a fora del camp, es evident que la llei de l'aventatge es pre premiar al que reb la falta no al que la fa. Si no es aixi...aniré entrenant el billar.

    ResponElimina
  7. Després de converses i comentaris, ens tornem a trobar en allò que diu el reglament, allò que volia dir i allò que s'interpreta..(recordeu la famosa obstrucció entre línies). Certament el reglament diu ben clar que la faltan a indicar cas que no s'apliques la lles de l'aventatge es la primera, però, es llogic beneficiar a l'infractor? Es llogic permetre que el joc brut estigui per sobre de l'esportivitat? Cal que ens preguntem a qui volem penalitzar en un cas de llei d'aventatge.
    Salut a tots.

    ResponElimina
  8. En el cas de la col.locació del porter, reitero el que es va acordar. La pilota, determina per la part més allunyada de la porteria, una línia paralela a la línia de gol i aquesta línia es el límit on el porter es pot col.locar. Ni davant ni darrera. Límit aquesta línia.

    ResponElimina
  9. Després del que he llegit, insistiré:

    No hi ha llei d'avantatge,Ferràn,desde el moment que es fa una falta y després un altre.

    Si el contacte es simultani amb dos botons contraris, tampoc hi ha llei d'avantatge, es sanciona la falta més greu.

    No es opcional. No hi ha llei d'avantatge en cap cas.

    Ah, i si per guanyar s'ha de jugar al billar, doncs aviat es veurà qui s'ha oblidat del futbol per dedicar-se a un altre cosa.

    L'Associació de Qualsevol-Cosa Botons comença la seva singladura....

    ResponElimina
  10. Veieu com ja he dit que no estava tan clar? L'altra dia hi havia gent que opinava igual que el Despertaferro. Entenc els dos esperits però la llei de l'avantatge, en tan que els botons són objectes inanimats genera molta casuística, pitjor que no donar-la. Es tracta de simplificar el joc i la llei de l'avantatge crec que la complica. Apart que el Reglament actual no la contempla i això que quedi clar fins que no es canvïi, si algun dia es pretén canviar-ho.

    ResponElimina
  11. No ser si existirà o no, però l'article XII apartat 4 parla clarament de Llei de l'avantatge, tot i que després de dir clarament que es un moviment per no afavorir a l'infractor, després ho esguerra donan la limitació a la primera falta.
    Caldria limitar la picaresca, perqué els que no en sabem "com jo" aviat n'aprenem, jajajajajajajaja¡¡¡¡¡¡

    ResponElimina
  12. el concepte llei de l'avantatge que existeix és el de deixar continuar el joc quan es comet una falta i no el de triar la falta que més et convingui.

    ResponElimina
  13. Doncs em sab greu....perqué ara tindré que entrenar aquesta posible situació...

    ResponElimina
  14. El Reglament a vegades pot portar a confusió, però en el cas de la llei d'avantatge em sembla que està molt clar. Si em fan una falta a la zona neutral però tinc la opció de tirar a gol l'infractor es quedarà amb un pam de nas doncs està clar que escolliré tirar a gol.

    El joc dels botons és una barreja d'habilitats, semblant al billar i d'estratègia, com els escacs, però inspirat en el futbol.

    El reglament permet, a vegades, beneficiar al infractor, quan desprès de tocar la pilota envies un botó contrari fora del camp i aquest no pot jugar tot seguit. Afortunadament tenim la possibilitat de canviar allò que pot millorar el joc si som prou intel·ligents per trobar la sol·lució.

    L'estil de joc de cadascú reflexa la personalitat. Les maneres de voler guanyar la qualitat de la persona.

    ResponElimina